Czy warto?
Czy warto?
Witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem mieszkania na tym osiedlu. Możecie mi powiedzieć, czy warto kupić tutaj mieszkanie? Bardzo dobrze byłoby usłyszeć opinie ludzi, którzy już tutaj zakupili mieszkanie na tym osiedlu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Czy warto?
Musisz sobie najpierw zadać pytanie czego wymagasz od miejsca w którym mieszkasz:
Skomunikowanie z poznaniem:
55 MPK jedzie z przystanku oddalonym 10 minut od osiedla i jedzie na rataje
Komunikacja Swarzędz jeździ na śródkę często z przystanku oddalonego 15-20 minut od osiedla. Spod osiedla jeżdżą Swarzędzkie linie nieczęsto i nie jadą do Poznania.
Jeżeli masz autko, to jest gitara. Dobry dojazd do autostrady, przy dojeździe na śródkę nie ma korków zbytnio i w okolice M1 też bardzo dobrze.
Standart mieszkań:
Mieszkam tu 2 lata i mieszkanie jest takie jak przy odbiorze. Nic się nie psuje, nie pęka, pokoje dobrze poukładane - w sensie ustawne. W ścianie każdego pokoju masz gniazdka do 3 operatorów TV/Internet, więc spory wybór... no i jeszcze TPsy/Orange w korytarzu gniazdko.
Jest bardzo przyzwoity plac zabaw dla dzieci.
Wygląd osiedla... byłaś-widziałaś. Pasztet w środku pola. Jeżeli nie jesteś estetą, to nie urazi. Szare klocki w środku pola. Zaletą jest to, że latem pięknie pachnie zbożem i troszke trąci wsią:) Wieczorami cisza i spokój. Ptaki krzyczą na maksa. To się zmieni z biegiem lat ale teraz jest całkiem sielsko
Atut niezły dla mnie osobiście to bliskość sporego lasu i dobry start na wycieczki rowerowe i piesze.
Minusy: brak perspektyw na porządną drogę dojazdową do osiedla - UMIG nie ma w planach budowy ulicy.
Obecnie brak jakiegokolwiek sklepu na osiedlu - najbliższy spożywczy piechotą ok 15 minut.
Osiedle ma niski standart, ale ma.... taka Dacia Sandero z salonu. Stosunkowo przyzwoita cena za m2 z czegoś wynika:)
Jeżeli nie oczekujesz więcej, to Ci się tu spodoba. Sporo młodych małżeństw z dziećmi i na dorobku. Na pewno będziesz przeglądał część forum i natkniesz się na sporo malkontenctwa, ale to takie nasze - polskie schizy.
pomogłem??
Skomunikowanie z poznaniem:
55 MPK jedzie z przystanku oddalonym 10 minut od osiedla i jedzie na rataje
Komunikacja Swarzędz jeździ na śródkę często z przystanku oddalonego 15-20 minut od osiedla. Spod osiedla jeżdżą Swarzędzkie linie nieczęsto i nie jadą do Poznania.
Jeżeli masz autko, to jest gitara. Dobry dojazd do autostrady, przy dojeździe na śródkę nie ma korków zbytnio i w okolice M1 też bardzo dobrze.
Standart mieszkań:
Mieszkam tu 2 lata i mieszkanie jest takie jak przy odbiorze. Nic się nie psuje, nie pęka, pokoje dobrze poukładane - w sensie ustawne. W ścianie każdego pokoju masz gniazdka do 3 operatorów TV/Internet, więc spory wybór... no i jeszcze TPsy/Orange w korytarzu gniazdko.
Jest bardzo przyzwoity plac zabaw dla dzieci.
Wygląd osiedla... byłaś-widziałaś. Pasztet w środku pola. Jeżeli nie jesteś estetą, to nie urazi. Szare klocki w środku pola. Zaletą jest to, że latem pięknie pachnie zbożem i troszke trąci wsią:) Wieczorami cisza i spokój. Ptaki krzyczą na maksa. To się zmieni z biegiem lat ale teraz jest całkiem sielsko
Atut niezły dla mnie osobiście to bliskość sporego lasu i dobry start na wycieczki rowerowe i piesze.
Minusy: brak perspektyw na porządną drogę dojazdową do osiedla - UMIG nie ma w planach budowy ulicy.
Obecnie brak jakiegokolwiek sklepu na osiedlu - najbliższy spożywczy piechotą ok 15 minut.
Osiedle ma niski standart, ale ma.... taka Dacia Sandero z salonu. Stosunkowo przyzwoita cena za m2 z czegoś wynika:)
Jeżeli nie oczekujesz więcej, to Ci się tu spodoba. Sporo młodych małżeństw z dziećmi i na dorobku. Na pewno będziesz przeglądał część forum i natkniesz się na sporo malkontenctwa, ale to takie nasze - polskie schizy.
pomogłem??
zgadzam się z tym co napisał Piotr, mieszkam tu 1,5 roku i tak jak na pierwszy raz był zachwyt bo cisza, spokój, tak teraz widzę jak jest niekomfortowo (brak sklepu), wszedzie daleko, dla kogoś kto tak jak ja nie ma samochodu, ale puki co daję radę , tylko trzeba się przestawić jeśli chodzi o organizację życia 

Potwierdzam to co pisze piotrw
Mi też się tutaj dobrze mieszka. Są plusy i minusy. W styczniu minął rok od mojej przeprowadzki
Od siebie dodam, że jeśli jeździsz na rowerze to w okolicy jest sporo do zwiedzenia. Nie mam tu na myśli zatłoczonej i skomercjalizowanej Malty, ale cały teren wokół Swarzędza.
Przy odbiorze mieszkania polecam zatrudnić inspektora nadzoru,bo z wykonawstwem różnie bywa, ale jakby na to nie patrzeć wszędzie tak jest
Mi też się tutaj dobrze mieszka. Są plusy i minusy. W styczniu minął rok od mojej przeprowadzki
Od siebie dodam, że jeśli jeździsz na rowerze to w okolicy jest sporo do zwiedzenia. Nie mam tu na myśli zatłoczonej i skomercjalizowanej Malty, ale cały teren wokół Swarzędza.
Przy odbiorze mieszkania polecam zatrudnić inspektora nadzoru,bo z wykonawstwem różnie bywa, ale jakby na to nie patrzeć wszędzie tak jest
dziękuję wszystkim za pomoc, za odpowiedź.
Dzisiaj byłam oglądać przykładowe mieszkanie i jestem zdecydowana na zakup. Będzie to V etap więc trochę jeszcze poczekam
Dzisiaj byłam oglądać przykładowe mieszkanie i jestem zdecydowana na zakup. Będzie to V etap więc trochę jeszcze poczekam

No to milo, że przekonaliśmy 

My także szykujemy się na V etap 

Jestem również zainteresowana tematem - czy warto- Dokładnie przymierzamy się do kupna mieszkania - etap V, ale czy ktoś może mi powiedzieć jakie są koszty użytkowania mieszkania, tzn. jaka stawka za m2, ile się opłaca za windę, utrzymanie czystości itp. Rozumiem że prąd, woda, ciepło rozliczane wg zużycia, ale jakie są koszty stałe? Będę wdzięczna za odpowiedź lub za skierowanie mnie na odpowidni wątek
pozdrawiam

pozdrawiam

Ceny Netto
1 Fundusz remontowy m2 0,30
2 Ubezpieczenie budynku m2 0,10
3 Utrzymanie czystości m2 0,70
4 Awarie i naprawy m2 0,103
5 Energia części wspólne m2 0,22
6 Wynagrodzenie zarządcy m2 0,53
7 Pozostałe koszty m2 0,14
8 Księgowość m2 0,20
9 Utrzymanie dźwigów m2 0,28
10 Przeglądy m2 0,10
R a z e m za mieszkanie 56,3 m =150,32zł Z VATem
1 Fundusz remontowy m2 0,30
2 Ubezpieczenie budynku m2 0,10
3 Utrzymanie czystości m2 0,70
4 Awarie i naprawy m2 0,103
5 Energia części wspólne m2 0,22
6 Wynagrodzenie zarządcy m2 0,53
7 Pozostałe koszty m2 0,14
8 Księgowość m2 0,20
9 Utrzymanie dźwigów m2 0,28
10 Przeglądy m2 0,10
R a z e m za mieszkanie 56,3 m =150,32zł Z VATem
Dzięki za odpowiedź
A jak mniej więcej wychodzą rachunki z pozostałymi kosztami typu woda,ścieki,ogrzewanie,prąd itd?

A jak mniej więcej wychodzą rachunki z pozostałymi kosztami typu woda,ścieki,ogrzewanie,prąd itd?