Jestem jednych z tych "geniuszy" którzy nie zagłosowali i nie zagłosują. Dlaczego? Zebranie dla mnie jest nieważne. Dostałem powiadomienie w sobotę, zebranie było we wtorek 3 dni później. KpinaSerki pisze:magda_lena pisze: Problem w tym, że "GENIUSZE", którym nie chce się zagłosować blokują dalsze prace resideo, a tym samym sprawę rozesłania ankiet o zabezpieczeniu osiedla. Mniej więcej tyle dowiedziałem się z rozmowy z panem Jarkiem.
KRADZIEŻ SAMOCHODÓW
Re: KRADZIEŻ SAMOCHODÓW
trochę zainteresowałem się tematem ogrodzenia osiedla i to wcale nie jest taka prosta sprawa. co nie oznacza, że nie do wykonania. część z Was pisze pod wpływem impulsu, podejrzewam że bez mniejszej czy większej wiedzy. ogrodzenie naszego osiedla nie jest łatwą (i tanią) sprawą. obwód Zamoyskiego to około 1 km. postawienie samego płota, ze słupkami, bez bramy, przy założeniu najtańszej wersji i wysokości 150 cm ("siatka ogrodzeniowa zielona") to koszt około 25 000 zł. przy większych zamówieniach, niektóre firmy dają 10-15% rabatu.
jedna bramka wjazdowa (również najtańsza) to koszt średnio 5 000 zł (szerokość 4 m), czyli potrzebujemy 4 sztuk (po dwie na wjazd). zatem kolejne 20 000 zł na same bramki. później kwestia sterowania czterema bramkami przez X pilotów i zakupu systemu/oprogramowania oraz koszt montażu wszystkiego. sądzę, że lekko możemy przekroczyć 60 000-80 000 zł. OK, kwota dzieląc na ilość mieszkań nie wychodzi aż tak zła. może można z funduszu remontowego coś skubnąć. na bezpieczeństwie nie należy oszczędzać. jednak sądzę, że kwestie, o których nie mamy pojęcia (prawne, administracyjne, itd) mogą cenę podnieść jeszcze o kilka(naście) tysięcy.
parking dla gości, kurierów, itd, których nie chcemy wpuszczać na osiedle można również w miarę łatwo rozwiązać. można zagospodarować parking na końcu osiedla, od strony Osiedla Wiktoriańskiego (zakładając że ilość miejsc parkingowych nadal będzie mieścić się w wytycznych z Prawa Budowlanego). jeśli tak, trzeba byłoby go jedynie nie opłotować, postawić furtkę wejściową i zrobić wjazd na parking od strony ul. Mokrej. jednak czy to nie wiązałoby się ze zmianami w projekcie osiedla? tym musiałby zająć się już ktoś "mądrzejszy"...
jedna bramka wjazdowa (również najtańsza) to koszt średnio 5 000 zł (szerokość 4 m), czyli potrzebujemy 4 sztuk (po dwie na wjazd). zatem kolejne 20 000 zł na same bramki. później kwestia sterowania czterema bramkami przez X pilotów i zakupu systemu/oprogramowania oraz koszt montażu wszystkiego. sądzę, że lekko możemy przekroczyć 60 000-80 000 zł. OK, kwota dzieląc na ilość mieszkań nie wychodzi aż tak zła. może można z funduszu remontowego coś skubnąć. na bezpieczeństwie nie należy oszczędzać. jednak sądzę, że kwestie, o których nie mamy pojęcia (prawne, administracyjne, itd) mogą cenę podnieść jeszcze o kilka(naście) tysięcy.
parking dla gości, kurierów, itd, których nie chcemy wpuszczać na osiedle można również w miarę łatwo rozwiązać. można zagospodarować parking na końcu osiedla, od strony Osiedla Wiktoriańskiego (zakładając że ilość miejsc parkingowych nadal będzie mieścić się w wytycznych z Prawa Budowlanego). jeśli tak, trzeba byłoby go jedynie nie opłotować, postawić furtkę wejściową i zrobić wjazd na parking od strony ul. Mokrej. jednak czy to nie wiązałoby się ze zmianami w projekcie osiedla? tym musiałby zająć się już ktoś "mądrzejszy"...
-
- Etap: II
Jeśli chodzi o otwieranie bramek to nie są potrzebne piloty.
Osiedle Sarnackie które jest obok naszego, otwieranie bramy oraz furtki na osiedle ma realizowane poprzez dzwonienie z zarejestrowanych numerów telefonów do centralki. Odchodzi konieczność kupowania pilotów, dochodzi utrzymanie dodatkowego numeru telefonu.
Możesz zagłosować na NIE, to też będzie oddany głos.
W ten sposób wszystko się przedłuża.
Poza tym każdy dostał dokładny raport ze spotkania, co było omawiane i ile kosztuje.
Jestem za tym rozwiązaniem, tylko musimy poczekać na dokładną kalkulację czy nas na to stać.
Osiedle Sarnackie które jest obok naszego, otwieranie bramy oraz furtki na osiedle ma realizowane poprzez dzwonienie z zarejestrowanych numerów telefonów do centralki. Odchodzi konieczność kupowania pilotów, dochodzi utrzymanie dodatkowego numeru telefonu.
A co zmieni to, że pójdziesz na spotkanie? Dostaniesz taką samą ankietę jaką dostałeś teraz.NIN pisze:Jestem jednych z tych "geniuszy" którzy nie zagłosowali i nie zagłosują. Dlaczego? Zebranie dla mnie jest nieważne. Dostałem powiadomienie w sobotę, zebranie było we wtorek 3 dni później. Kpina
Możesz zagłosować na NIE, to też będzie oddany głos.
W ten sposób wszystko się przedłuża.
Poza tym każdy dostał dokładny raport ze spotkania, co było omawiane i ile kosztuje.
To prawda, ale tylko w przypadku ciągłej obserwacji przez strażnika, który wysyła grupę interwencyjną.wojtman pisze:Statystyki i badania pokazują, że tam gdzie jest monitoring spada przestępczość.
Jestem za tym rozwiązaniem, tylko musimy poczekać na dokładną kalkulację czy nas na to stać.
Pozdrawiam
Łukasz Jakubowski
Łukasz Jakubowski
Tez jestem za kazdym rozwiazaniem ktore poprawi bezpieczenstwo naszego osiedla, tylko faktycznie osoby ktore nie zaglosowaly musialyby zaglosowac zeby pchnac nastepne wazne sprawy. Jak trwala budowa 5 etapu osiedla to siedzial pan ochroniarz w budce ale kradzieze byly tak wiec musialo by to byc z prawdziwego zdazenia obserwacja 24/7 (bo w ciagu dnia tez byly kradzieze) i wzywanie interwencji lub policji w chwili dojrzenia podejrzanych osob krecacych sie w poblizu samochodow... A nie jak juz sie wlamuja bo zdaza odjechac zanim policja przyjedzie...
no ale czy to ma szanse przejsc u nas na osiedlu?? Nie wiem.

Dodam jeszcze , że można dodać wątek w ramach obserwacji
( właścicieli psów ), którzy notorycznie ze swoimi pupilami dają popalić na chodnikach ..... Przyczajone tygrysy
nikt nie widzi .... no to pach na chodniczek ... Pan zajmujący się porządkiem posprząta .... wstyd !!
Ciekawe czy im to nie przeszkadza ? Przecież też tutaj mieszkają.

Ciekawe czy im to nie przeszkadza ? Przecież też tutaj mieszkają.

systemów otwierania bramek jest kilka. każde ma swoje plusy i minusy. w tym przypadku zawsze musisz mieć naładowany telefon i pamiętać go zabraćlukaszjakubowski pisze:Jeśli chodzi o otwieranie bramek to nie są potrzebne piloty.

brawo dla FJAJ. zgadzam się. najlepiej nawalić na środku i poczekać, jak inny posprząta.
-
Również sądzę że osiedle zostanie otwarte, ponieważ jego przebudowa będzie wiązała się z dużymi kosztami.
Pozdrawiam
Łukasz Jakubowski
Łukasz Jakubowski
-
Witam wszystkich.
Piszę w sumie z dobrą wiadomością.
Policja w Swarzędzu udaremniła kradzież kołpaków na naszym osiedlu.
Nie zidentyfikowali właścicieli jeszcze od dwóch kompletów.
Jeśli komuś zginęły niech zgłosi się na komisariat.
Piszę w sumie z dobrą wiadomością.
Policja w Swarzędzu udaremniła kradzież kołpaków na naszym osiedlu.
Nie zidentyfikowali właścicieli jeszcze od dwóch kompletów.
Jeśli komuś zginęły niech zgłosi się na komisariat.
Pozdrawiam
Łukasz Jakubowski
Łukasz Jakubowski
Dzisiejszej nocy kolejny (!) raz próbowano skraść bezskutecznie moje auto.
SĄSIEDZI OCKNIJCIE SIĘ Z TYM MONITORINGIEM
SĄSIEDZI OCKNIJCIE SIĘ Z TYM MONITORINGIEM
-
A czy wiadomo na czym stanęła sprawa monitoringu?
Było głosowanie w tej sprawie, ktoś otrzymał jakieś informacje?
Było głosowanie w tej sprawie, ktoś otrzymał jakieś informacje?
Pozdrawiam
Łukasz Jakubowski
Łukasz Jakubowski