Ciepło
Re: Ciepło
w umowie o administrację jest 10.70 czy jakoś tak
witam,
mam pytanie jak jest faktycznie rozliczana woda i ciepło , mieszkam w bloku nr 5 od września 2012, dostałam do zapłaty teraz za wodę i ogrzewanie rachunek na kwotę 130 zł, zastanawiam się nad tym rozliczeniem.
Ponadto w łazience kaloryfer jest prawie na zero a w sumie dotknąć go nie mozna, taki ciepły, powinnam to zglosić do administracji ????
mam pytanie jak jest faktycznie rozliczana woda i ciepło , mieszkam w bloku nr 5 od września 2012, dostałam do zapłaty teraz za wodę i ogrzewanie rachunek na kwotę 130 zł, zastanawiam się nad tym rozliczeniem.
Ponadto w łazience kaloryfer jest prawie na zero a w sumie dotknąć go nie mozna, taki ciepły, powinnam to zglosić do administracji ????
sądzę, że to Ci przesłał Agrobex to rachunek miesięczny, w którym oplaty są naliczone zaliczkowo, czyli Agrobex ponieważ nie wie ile faktycznie będziesz zużywała wody i energii cieplnej ustala zaliczkę, do pierwszego rozliczenia dość wysoką żebyś nie miała niespodzianki po rozliczeniu i nie dostała np 2tys zł do zapłaty
rozliczenie jest dość proste wpłacasz co miesiąc określoną kwotę na zaliczkę (na podstawie rachunku, który dostałaś) i przez rok do czasu rozliczenia uzbiera się z tego określona ilość pieniędzy dajmy na to 500zł, przed rozliczeniem firma rozliczeniowa zrobi odczyty Twoich liczników i ustali że zużyłaś np 20m3 wody co kosztuje wg stawki rynkowej np 400zł wiec dalej już jest prosto zaliczka-koszty= nadpłata/niedopłata, którą potrącisz sobie z bieżącego czynszu (oczywiście w koszty wrzucane jest wynagrodzenie firmy rozliczającej za zrobienie w/w odczytu no i koszty niezidentyfikowane czyli różnica pomiędzy sumą wszystkich liczników w mieszkaniach a odczytem z licznika głównego budynku, w sumie nie wiem co Agrobex w tą pozycję wrzuca, bo woda do podlewania trawników, czy ta którą biorą sprzątaczki powinna wejść w koszty ekspsloatacji wspólnoty, jeszcze się dowiem od nich przy okazji)
jeśli wyjdzie Ci duża nadpłata możesz wnioskować do Agrobexu o obniżenie zaliczki miesięcznej
ufff mam nadzieję, że nie nakręciłam za mocno...
rozliczenie jest dość proste wpłacasz co miesiąc określoną kwotę na zaliczkę (na podstawie rachunku, który dostałaś) i przez rok do czasu rozliczenia uzbiera się z tego określona ilość pieniędzy dajmy na to 500zł, przed rozliczeniem firma rozliczeniowa zrobi odczyty Twoich liczników i ustali że zużyłaś np 20m3 wody co kosztuje wg stawki rynkowej np 400zł wiec dalej już jest prosto zaliczka-koszty= nadpłata/niedopłata, którą potrącisz sobie z bieżącego czynszu (oczywiście w koszty wrzucane jest wynagrodzenie firmy rozliczającej za zrobienie w/w odczytu no i koszty niezidentyfikowane czyli różnica pomiędzy sumą wszystkich liczników w mieszkaniach a odczytem z licznika głównego budynku, w sumie nie wiem co Agrobex w tą pozycję wrzuca, bo woda do podlewania trawników, czy ta którą biorą sprzątaczki powinna wejść w koszty ekspsloatacji wspólnoty, jeszcze się dowiem od nich przy okazji)
jeśli wyjdzie Ci duża nadpłata możesz wnioskować do Agrobexu o obniżenie zaliczki miesięcznej
ufff mam nadzieję, że nie nakręciłam za mocno...
Ogólnie dobrze napisane, przy czym Agrobex sam obiniża miesięczne zaliczki, przynjamniej u nas tak już zrobili, po wrześniowym rozliczeniuBabaJaga pisze: jeśli wyjdzie Ci duża nadpłata możesz wnioskować do Agrobexu o obniżenie zaliczki miesięcznej
Witam
Beata powinnaś to zgłosić do administracji lub iść do kierownika budowy to powinien przysłać do ciebie hydraulika, lub sama możesz to zrobic
Beata powinnaś to zgłosić do administracji lub iść do kierownika budowy to powinien przysłać do ciebie hydraulika, lub sama możesz to zrobic
Pytanko mam do właścicieli głównie z 3 etapu czy u was kaloryfery też nie są gorące tylko letnie ?? Sprawdzałem wszystkie zaworki pod głowicami i są w pozycji N czyli najbardziej otwarte a kaloryfery i tak są letnie. Zastanawiam się czy może nie grzeją jeszcze naszych bloków na full ponieważ za dużo ludzi jeszcze nie mieszka.
Dzięki za szybką odpowiedź 

zgłoście to my też tam mieliśmy co się okazało regulacja kaloryfera była ustawiona na "5" ale zakręcone było pod pokrętłem
a możesz mi powiedzieć do kogo to zgłaszaliście ?? do zarządcy czy do kogoś z budowy ??
my akurat spotkaliśmy Panów z Agrobexu i zapytaliśmy dlaczego tak jest że kaloryfer na full i zimno, zaraz tego samego dnia przyszli i zrobili.a najlepiej zadzwon do administracji 606961648 i przyślą kogoś.