Zmiana metrażu
Zmiana metrażu
Podajcie ile wam zwiększyli bądź zmniejszyli ( w co wątpię) metraż mieszkania po wybudowaniu!
Re: Zmiana metrażu
Właśnie dzwoniła pani z Agrobexu i powierzchnia większa o 99cm, w związku z tym do dopłaty ponad 4tys.
Czy sprawdzaliście sami ich pomiary? A może ktoś z Was korzystał z usług firmy zajmującej się tym? Trochę się martwimy bo w skutek zmian w projekcie mamy jedną ścianę skośną i nie będzie tak prosto policzyć powierzchni. Macie jakieś rady?
Czy sprawdzaliście sami ich pomiary? A może ktoś z Was korzystał z usług firmy zajmującej się tym? Trochę się martwimy bo w skutek zmian w projekcie mamy jedną ścianę skośną i nie będzie tak prosto policzyć powierzchni. Macie jakieś rady?
czy w II etapie też wyszły większe mieszkania??? macie jakieś info?
warto sprawdzić czy do metrażu mieszkania nie wliczyli powierzchni kominów, które nie są powierzchnią użytkową (słyszałam że często deweloperzy tak robią a przez to zwiększa się metraż, w moim przypadku te kominy są znaczne więc raczej będziemy sprawdzać)
no to nam zwiększyli metraż o 1,40m2 (!!!)
U nas (klatka B2) zwiększyło się o 1,3m2 Co ciekawe doszedł komin, którego w pierwotnym projekcie nie było.
Jeśli wszystkim się zwiększyło, to gdzieś musiało się zmniejszyć...czy się mylę?
Nie chcę siać propagandy, ale coś jest nie tak.
Jeśli wszystkim się zwiększyło, to gdzieś musiało się zmniejszyć...czy się mylę?
Nie chcę siać propagandy, ale coś jest nie tak.
radpl
U mnie metraż też był zwiększony, za prawie metr trzeba było dopłacić:/ Wydaje mi się że jednak po części węższa ścianki działowe mogą być tego przyczyną. Czy jest ktoś może komu wyszło mniejsze mieszkanie?:)
super....jeszcze trzeba będzie sporo za zwiększenie metrażu dopłacić...grr... ciekawe że póki co nikt nie miał zmniejszenia metrażu...jak będę na budowie zapytam kierownika co jest przyczyną zwiększenia o tak spore centymetry a nawet metry mieszkania...
Witam wszystkich,
Mi mieszkanie powiększyło się o 0,65m/2. W mieszkaniach wg projektów ściany działowe powinny mieć 12 cm natomiast mają 8 cm, i stąd mogą wynikać różnice. Ale wydaję mi się żę klauzula o zmianie metrażu mieszkania i ewentualnej dopłacie jest niedozwolona. Poniżej podaje Wam link który o tym świadczy. przeczytajcie go proszę:
http://rankingdeweloperow.pl/teksty/200 ... 155227228/
Podaje w skrócie niedozwoloną klauzulę:
„W przypadku zmiany powierzchni lokalu wnikającej z inwentaryzacji powykonawczej, cena ulegnie zmianie o wartość wynikającą z pomnożenia różnicy w powierzchni lokalu przez cenę jednego metra kwadratowego ustaloną w umowie” (Sąd Okręgowy w Warszawie Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, wyrok z dnia 10.10.2004r., Sygn. akt XVII Amc 47/03, data dokonania wpisu do rejestru: 06.01.2005r., pozycja nr 227)
Pozdrawiam,
Mi mieszkanie powiększyło się o 0,65m/2. W mieszkaniach wg projektów ściany działowe powinny mieć 12 cm natomiast mają 8 cm, i stąd mogą wynikać różnice. Ale wydaję mi się żę klauzula o zmianie metrażu mieszkania i ewentualnej dopłacie jest niedozwolona. Poniżej podaje Wam link który o tym świadczy. przeczytajcie go proszę:
http://rankingdeweloperow.pl/teksty/200 ... 155227228/
Podaje w skrócie niedozwoloną klauzulę:
„W przypadku zmiany powierzchni lokalu wnikającej z inwentaryzacji powykonawczej, cena ulegnie zmianie o wartość wynikającą z pomnożenia różnicy w powierzchni lokalu przez cenę jednego metra kwadratowego ustaloną w umowie” (Sąd Okręgowy w Warszawie Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, wyrok z dnia 10.10.2004r., Sygn. akt XVII Amc 47/03, data dokonania wpisu do rejestru: 06.01.2005r., pozycja nr 227)
Pozdrawiam,