ROZLICZENIE ZA OGRZEWANIE I CIEPLĄ WODĘ II ETAP 2012
Re: ROZLICZENIE ZA OGRZEWANIE I CIEPLĄ WODĘ II ETAP 2012
Mi sie wydaje, ze oni tego rozliczenia nie zrobili indywidualnie do kazdego mieszkania.
Zwroccie uwage w lewym gornym rogu jest napisane, ze dotyczy to zamoyskiego 3,4,5.
Z mojego punktu widzenia wyglada to tak, ze dostali zbiorczy rachunek za CO i obliczyli go wg metrazu a nie wedlug rzeczywistego zuzycia.
Biorac pod uwage fakt, ze mieszkam sama, grzenjniki mam odkrecone na 2.5 w mieszkaniu mams tala temperature czyli nei dogrzewam, a wyliczenie mam wystawione jakbym conajmniej grzala non stop na 4.
Musze to dokladnie sprawdzic, bo sie mi sie tutaj nie zgadza.
Zwroccie uwage w lewym gornym rogu jest napisane, ze dotyczy to zamoyskiego 3,4,5.
Z mojego punktu widzenia wyglada to tak, ze dostali zbiorczy rachunek za CO i obliczyli go wg metrazu a nie wedlug rzeczywistego zuzycia.
Biorac pod uwage fakt, ze mieszkam sama, grzenjniki mam odkrecone na 2.5 w mieszkaniu mams tala temperature czyli nei dogrzewam, a wyliczenie mam wystawione jakbym conajmniej grzala non stop na 4.
Nie dziala mi ten Twoj link, moglbys go pdoeslac jeszcze raz.mivchal pisze:Witam
Jak też jestem w szoku, ale z ciekawości sprawdziłem czy się zgadza odczyt podzielników w pokojach z fakturą,na fakturze jest okres rozliczeniowy od 1.12.2011 do 31.12.2012 . Sprawdzcie u siebie jaki jest stan jednostek na licznikach w pokojach i porównajcie z tym co na fakturze. U mnie się nie zgadza.
Jak odczytywac:
http://www.techem.pl/phpres/downloadpro ... edia=false
I jeszcze za korytarz 200zł (czyli grzejnik na klatce schodowej?)wow
Dzieki
Witam
podaje link
http://www.techem.pl/pl/produkty/urzadz ... ndex.phtml
i pobierz plik podzielnik radiowy data III
podaje link
http://www.techem.pl/pl/produkty/urzadz ... ndex.phtml
i pobierz plik podzielnik radiowy data III
Z tym obliczeniem wg metraża mnie sie też tak wydajeSamuraj pisze:Mi sie wydaje, ze oni tego rozliczenia nie zrobili indywidualnie do kazdego mieszkania.
jest na fakturz pod napisem PANSTWA JEDNOSTKI metraż mieszkania jaki mam pomnożone przez cena jednostkowa
Sprawdziłam i u mnie też się nie zgadza. Czy ktoś z was próbował to wyjaśnić?mivchal pisze:Witam
Jak też jestem w szoku, ale z ciekawości sprawdziłem czy się zgadza odczyt podzielników w pokojach z fakturą,na fakturze jest okres rozliczeniowy od 1.12.2011 do 31.12.2012 . Sprawdzcie u siebie jaki jest stan jednostek na licznikach w pokojach i porównajcie z tym co na fakturze. U mnie się nie zgadza.
Jak odczytywac:
http://www.techem.pl/phpres/downloadpro ... edia=false
I jeszcze za korytarz 200zł (czyli grzejnik na klatce schodowej?)wow
rozliczenie jest dziwne - faktycznie, myślę, że w poniedziałek telefony do Agobexu będą się urywać, pytań jest napewno kilka. Ale prawda jest też taka, że chciałabym wiedzieć w jaki sposób są odczytywane liczniki na kaloryferach. Mam nadzieję, że pani z Agrobexu mi to wyjaśni.
Rozliczenie robi firma Techem. Dlatego to tak długo trwa. Moja żona kiedyś współpracowała z tą firmą i wie to z doświadczenia. Całość (odczyt i rozliczenie) robi techem dlatego to też tyle kosztuje. Mówiła też, że te obliczenia to nie taka prosta sprawa bo techem bierze pod uwagę nawet to w jakim miejscu znajduje się mieszkanie czy jest to mieszkanie narożne czy w środku bloku. Dajcie znać jak się skontaktujecie z Agrobexem bo jestem ciekawy co wymyślą.
Liczniki są odczytywane bezprzewodowo. Chodzi sobie Pan z urządzeniem i ściąga numer licznika i stan. Jeżeli nie może odczytać kontaktują się z właścicielem i odczyt jest robiony bezpośrednio z licznika. Tak to wyglądało we wspólnocie, którą zarządzała moja żona. Tylko oni w przeciwieństwie do Agrobexu sami robili rozliczenia i wychodziło taniej. Bo techem robił tylko odczyt.
Liczniki są odczytywane bezprzewodowo. Chodzi sobie Pan z urządzeniem i ściąga numer licznika i stan. Jeżeli nie może odczytać kontaktują się z właścicielem i odczyt jest robiony bezpośrednio z licznika. Tak to wyglądało we wspólnocie, którą zarządzała moja żona. Tylko oni w przeciwieństwie do Agrobexu sami robili rozliczenia i wychodziło taniej. Bo techem robił tylko odczyt.
witam
Rozmawiałem z kolegą który mieszka w Swarzędzu na osiedlu Kościuszkowców u nich też rozlicza firma TECHEM i płacą 5zł za mieszkanie nie 10zł za licznik jak u nas
Rozmawiałem z kolegą który mieszka w Swarzędzu na osiedlu Kościuszkowców u nich też rozlicza firma TECHEM i płacą 5zł za mieszkanie nie 10zł za licznik jak u nas
Szczerze powiedziawszy to już mnie to nie interesuje, jak firma Techem robi rozliczenia, i że bierze pod uwagę to w jakim miejscu znajduję się mieszkanie itd.
Mnie interesuje tylko to, że chce mieć rachunek wystawiony za ilość jednostek zużytych a nie, że mam płacić za sąsiada obok albo za budowę Agrobexu, no bo z jakiej racji?
W moim przypadku dysproporcję są dość spore dla przykładu licznik w jednym pokoju w momencie odczytu wskazuje wartość 2800 a na rozliczeniu mam 3500.
Różnica 700 jednostek jest dość spora, bo w łazience gdzie kaloryfer mam odkręcony na 4 przez cały okres rozliczeniowy mam połowę mniejszy odczyt. Ciekawe jak mi to wytłumaczą
Mnie interesuje tylko to, że chce mieć rachunek wystawiony za ilość jednostek zużytych a nie, że mam płacić za sąsiada obok albo za budowę Agrobexu, no bo z jakiej racji?
W moim przypadku dysproporcję są dość spore dla przykładu licznik w jednym pokoju w momencie odczytu wskazuje wartość 2800 a na rozliczeniu mam 3500.
Różnica 700 jednostek jest dość spora, bo w łazience gdzie kaloryfer mam odkręcony na 4 przez cały okres rozliczeniowy mam połowę mniejszy odczyt. Ciekawe jak mi to wytłumaczą

Odczyty się nie zgadzają...ale...ja jako koszty rozliczenia nie mam 25 zł tylko...65zł za ciepło i 25 za wodę. razem 90zł koszty rozliczenia....