Weryfikacja kont użytkowników
Weryfikacja kont użytkowników
Drodzy sąsiedzi,
w wielu miejscach poruszamy tematy, których nie chcemy ujawniać na forum publicznym np. te związane z bezpieczeństwem na osiedlu.
W związku z tym chciałbym niektóre działy forum udostępnić tylko osobom zweryfikowanym. Dzięki temu będziemy mieli większą swobodę dyskusji i gwarancję,
że informacje nie trafią do osób niezwiązanych z naszym osiedlem.
Jedynym sposobem, żeby sprawdzić czy użytkownik rzeczywiście mieszka na osiedlu, jest kontakt przez skrzynkę pocztową danego mieszkania.
Weryfikacja mogłaby przebiegać następująco:
1. Zakładam grupę użytkowników zweryfikowanych i udostępniam im tylko wybrane działy.
2. Użytkownicy zainteresowani weryfikacją wysyłają do mnie prywatna wiadomość z numerem swojego mieszkania.
3. Wrzucam do skrzynki zainteresowanej osoby karteczkę z hasłem/kodem.
4. Osoba zainteresowana wysyła swój kod do mnie, albo w specjalnym wątku na forum.
5. Sprawdzam kod i dodaję użytkownika do grupy "Zweryfikowani".
6. Użytkownik zweryfikowany będzie mógł przeglądać i pisać w dodatkowych działach forum niedostępnych dla zwykłych użytkowników.
Jeśli macie jakieś propozycje albo usprawnienia dotyczące weryfikacji, to jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
w wielu miejscach poruszamy tematy, których nie chcemy ujawniać na forum publicznym np. te związane z bezpieczeństwem na osiedlu.
W związku z tym chciałbym niektóre działy forum udostępnić tylko osobom zweryfikowanym. Dzięki temu będziemy mieli większą swobodę dyskusji i gwarancję,
że informacje nie trafią do osób niezwiązanych z naszym osiedlem.
Jedynym sposobem, żeby sprawdzić czy użytkownik rzeczywiście mieszka na osiedlu, jest kontakt przez skrzynkę pocztową danego mieszkania.
Weryfikacja mogłaby przebiegać następująco:
1. Zakładam grupę użytkowników zweryfikowanych i udostępniam im tylko wybrane działy.
2. Użytkownicy zainteresowani weryfikacją wysyłają do mnie prywatna wiadomość z numerem swojego mieszkania.
3. Wrzucam do skrzynki zainteresowanej osoby karteczkę z hasłem/kodem.
4. Osoba zainteresowana wysyła swój kod do mnie, albo w specjalnym wątku na forum.
5. Sprawdzam kod i dodaję użytkownika do grupy "Zweryfikowani".
6. Użytkownik zweryfikowany będzie mógł przeglądać i pisać w dodatkowych działach forum niedostępnych dla zwykłych użytkowników.
Jeśli macie jakieś propozycje albo usprawnienia dotyczące weryfikacji, to jestem otwarty na wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
dejvo
Re: Weryfikacja kont użytkowników
witam
Dobry pomysł ,ale na tym forum sa osoby z drugiego etapu, my jeszcze nie mieszkamy
Dobry pomysł ,ale na tym forum sa osoby z drugiego etapu, my jeszcze nie mieszkamy
A może dla nas z II etapu wyślesz kody przez PW??
Taki sposób weryfikacji odpada. Wtedy każdy, kto zarejestruje się na forum, może zostać zweryfikowany. Chciałbym stworzyć grupę ludzi, którzy rzeczywiście tutaj mieszkają.
dejvo
pomysł dobry, tylko kto się poświęci i rozniesie te ulotki?
Rozumiem Dejvo, że zgłaszasz się na ochotnika?

radpl
Parę kodów na tydzien, to żaden problem. Przeciez kody dostaną tylko ci, którzy będą chcieliradpl pisze:pomysł dobry, tylko kto się poświęci i rozniesie te ulotki?

dejvo
a jakieś namiary ? tzn dejvo Twój adres mailowy?
Wystarczy wysłać do mnie prywatną wiadomość (przycisk PW pod informacjami o uzytkowniku) z numerem bloku i mieszkania.
dejvo
Dostałem juz kilka zgłoszeń. Proszę o cierpliwość, ponieważ chciałem poczekać jeszcze jeden lub dwa dni, żeby nie chodzić z pojedynczymi kodami.
dejvo
-
Nie mogę pisać PW, nie mam takiej opcji